Американският художник Дейвид Датуна, чието име стана много популярно преди малко

...
Американският художник Дейвид Датуна, чието име стана много популярно преди малко
Коментари Харесай

Щурмът на Капитолия вдъхнови творба за 1 млн. долара

Американският художник Дейвид Датуна, чието име стана доста известно доскоро повече от година, когато изяде произведение на изкуството за 120 хиляди $, реагира на нахлуването в Капитолия от 6 януари с нова творба — счупено американско знаме.

Датуна разгласява в Инстаграм фотография на последната си работа, която е нарекъл Wake Up Call ( " Зов за пробуждане " ) в неделя. От студиото на Датуна обявиха, че художникът, който за следващ път се бори с рака и сега работи от болница, има намерение да предложи новата си творба  за 1 милион $, като 100% от приходите ще бъдат дарени на американски нестопански организации, работещи за подсилване  демокрация вкъщи, защото „ до момента в който харчим милиарди долари за създаване на демокрации в чужбина, наподобява, че сме не запомнили някои от главните истини тук вкъщи.

Художникът, който повече от десетилетие използва национални флагове в своите творби, твърди, че за него националното знаме е освен това от знаме или знак. Той го назовава „ жив, дишащ организъм, който се развива дружно с обществото и отразява кои сме ние като нация. Болно ми е от това, което видях в столицата на Съединените щати, в същата сграда, където доведох сина си в Деня на независимостта, с цел да му покажа работата си „ Портрет на Америка “ единствено преди шест години — коментира създателят. — Погромът в Капитолия и това, което виждаме в този момент, не е това, на което би трябвало да учим децата си. Харчим милиарди долари за създаване на народна власт в чужбина.  Но какво става вкъщи!  Изглежда, че сме не запомнили главните си полезности “, споделя Датуна.

 Той изяснява, че счупеното знаме е „ моментна фотография на действителността, в която американците живеят през днешния ден, само че ние не сме сломени. Как ще наподобява нашата нация утре зависи от всеки от нас. Призовавам всички да се събудим ", добави художникът.

 

 Това не е първата работа на Датуна по политическите и обществените проблеми на американската нация.  През 2016 година той обикаля Статуята на свободата със аероплан и, комбинирайки лозунгите на републиканеца Доналд Тръмп и демократа Хилари Клинтън, демонстрира надписа в небето: „ Нека създадем Америка мощна дружно “.  През 2020 година, в навечерието на президентските избори в Съединени американски щати, художникът сложи картина покрай катедралата в центъра на Ню Йорк, изобразяваща сегашния американски водач Тръмп като „ светец “ с празна книга в ръце.

 В сряда, 6 януари, поддръжници на Тръмп, окуражени от него,  нахлуха в постройката на Конгреса на Съединени американски щати, с цел да попречат на утвърждението на резултата от президентските избори в страната на 3 ноември предходната година, които бяха извоювани от демократа Джо Байдън. Медиите оповестиха за още  четирима починали.   

Седмица преди изборите Дейвид Датуна показа си творбата си „ Празна книга “ — диптих в класическия жанр на религиозната иконография, представящ две фигури на президента Тръмп, изобразен като светец, с леко наднормено тегло, който държи празна книга.  В арт пърформанс   Датуна инсталира двете пана от двете страни на входа на църквата „ Свети Тома “ в Ню Йорк и разгласи: „ Нашият водач е самопровъзгласен светец, уважаван тъкмо като истинския Златен телец. Време е да обърнем страницата. "  Произведението е останало на стената на катедралата половин час, преди да бъде свалено от защитата на църквата. Сейнт Томас. 

Най-голяма популярност на Дейвид Датуна досега донесе един негов акт от края на 2019 година, когато, когато налегнат от апетит и креативно ентусиазъм, изяде банана на сътрудника си Маурицио Кателан. Закуската беше оповестена за пърформанс, наименуван „ Гладен художник “.  Бананът, залепен с тиксо за стената, беше част от инсталацията „ Комикът “, с която италианският актьор се представяше на изложението „ Арт Базел “ в Маями . (Кателан беше изложил три копия, първите две се продадоха за по 120 000 $, третата се предлага за 150 хиляди, преди да главният ѝ съставен елемент да бъде изконсумиран.

„ Харесвам творбите на Маурицио Кателан и в действителност обичам тази апаратура. Много е вкусна “, написа Датуна в Инстаграм.

Изяденият банан беше сменен с свеж, а кураторът на изложбата съобщи, че творбата не е разрушена, защото „ бананът е концепция “ и на Датуна не бяха повдигнати никакви обвинения.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР